MOOC:ien tekniikka ja talous – Alison

Pari sanaa käytettävyydestä ja teknisestä toimivuudesta

Tänän mennessä olen osallistunut ainoastaan Alisonin MOOCeihin. Palveluun kirjautuminen oli simppeliä, sillä vaihtoehtoja on monta. Alusta on myös yksinkertainen käyttää. Kurssin alussa on kurssirunko, jonka kautta pääsee etenemään kuhunkin kurssin osioon. Tässä rungossa näkyy myös eteneminen. Jo suoritetut osiot näkyvät vihreinä neliöinä otsikon edessä. Navigoiminen ohjelmassa on helppoa. Kunkin otsakkeen alta löytyi dia, jossa esitettiin aiheen keskeinen sisältö. Siihen se helppous sitten päättyikin. Aluksi helpolta vaikuttanut alusta aiheutti paljon harmaita hiuksia. Diasta toiseen siirtyminen oli hankalaa, koska diojen välissä esitettiin mainos. Tämä teki kurssissa etenemisen hitaaksi. Introduction to Marketing  ja Fundamentals of Project Management oli toteutettu diasarjoina. Diojen ulkoasu oli haasteellinen sillä taustan väriksi oli valittu vaalean sininen ja teksi oli kirjoitettu suhteellisen pienellä fontilla ja riviväli oli turhankin tiuha.  Jos näyttöä suurensi muuttui alareunan mainos häiritsevän suureksi. Alareunan mainosta ei saanut kokonaan poistettua vaikka siihen tarjottiin mahdollisuus. Ruudun alareunassa oli painike, josta mainoksen pystyi poistamaan ja valitsemaan valikosta syyn miksi mainos poistettiin. Mainos siis kyllä lähti pois, mutta tilalle jäi tyhjä valkoinen laatikko, jossa oli Googlen ohje käydä muuttamassa mainostuksen asetuksia. Kun dioissa siirtyi eteenpäin mainos ilmestyi takaisin. Alla olevassa kuvassa esimerkki yhdestä kurssin sivusta.

kristillinen

 

Fundamentals of Marketing Your Business Online -kurssi puolestaan oli toteutettu videoina. Etusivulla oli samanlainen valikko kuin aiemmissakin kursseissa, mutta valikon kautta avautui muutaman minuutin pituisia videoita. Videot olivat kohtalaisesti toteutettuja ja niiden seuraaminen oli suhteellisen vaivatonta. Ongelmaksi kuitenkin muodostui kuitenkin tekniset ongelmat. Koetin alkuun katsoa videoita tabletillani, mutta ohjelma kaatui monta kertaa ja niinpä vaihdoin käyttämään kannettavaani. Videoiden pyörimisessä oli ongelmia myös kannettavalla, jolla olen aiemmin katsonut mm. Netflixiä, Katsomoa ja muita vastaavia palveluita ilman ongelmia. Tekniset ongelmat hidastivat etenemistä ja aiheuttivat ajoittaista tuskastumista kurssiin. 4 tunnin tahkoamisen jälkeen sain lopulta kurssin suoritettua. Koetin ottaa myös yhteyttä Alisonin tekniseen tukeen kun en saanut videoita toimimaan, mutta näihin päiviin mennessä en ole saanut kysymyksiini vastausta.

Kaikkien MOOCien lopussa oli myös testit, joissa testattiin opittuja asioita. Näissä testeissä oli monivalintakysymyksiä tai vastaukset piti laittaa oikeaan järjestykseen. Testistä piti saada oikein tietty määrä oikeita vastauksia, jotta testin läpäisi. Mikäli testiä ei ensimmäisellä kerralla päässyt läpi, pystyi vastaukset käymään läpi ja katsoa oikeat vastaukset. Toisella testikierroksella oli samat kysymykset, mutta eri järjestyksessä. Kun oikeat vastaukset oli kertaalleen annettu, oli aika helppo läpäistä testi uusintakierroksella. Osaamisen testaamisena ei mielestäni kyseinen menetelmä oli kovinkaan luotettava. Kyseisellä mallilla testataan lähinnä sitä, kuinka hyvin ihminen muistaa kertaalleen annetut oikeat vastaukset.

Maksulliset ominaisuudet ja ansaintalogiikka

Kaikki tähän mennessä käymämi MOOCit ovat olleet maksuttomia. Maksuttomuus on taattu lukuisilla mainoksilla. Lisäksi jokaisesta käymästäni MOOCista oli mahdollisuus tilata maksullinen diplomi, jonka hinta vaihtelee 21€-37€ välillä riippuen siitä millaisessa muodossa diplomin tilasi.  Kuten jo tuolla aiemmin mainitsin koin mainokset ajoittain hyvin häiritseviksi. Varsinkin Fundamentals of Project Management-kurssissa, jossa diojen ulkoasu oli muutenkin haasteellinen. Mikäli diojen kokoa suurensi myös mainosten koko suureni. Dioja suurentaessa mainosten koko muuttui häiritseviksi. Kaikki kurssit oli saatavina myös maksullisina. Maksullisissa versioissa mainoksia ei olisi ollut. Näin jälkikäteen ajateltuna kurssien sisällöt olivat sen verran kevyitä, että en näe niistä maksamisessa järkeä. Pohdin maksullisen version hankkimista ensimmäisen MOOCin kohdalla kun mainokset hidastivat etenemistä, mutta tulin harkinnan jälkeen tulokseen, että mielummin katselen mainoksia kuin maksan sisällöistä.

MOOCien ero perinteisiin opetusmenetelmiin

Vaikka välillä MOOCien suorittamisessa olikin teknisiä tai muita haasteita koin MOOCit itselleni sopivaksi tavaksi opiskella. MOOCit mahdollistivat opiskelun itselle sopivana aikana ja itselle sopivissa jaksoissa. Kaikissa Alisonin MOOCeissa eteneminen kirjautui automaattisesti ja pysyi tallennettuna alustassa. Näin kursseihin pystyi palaamaan palaamaan myöhemmin ilman, että tarvitsi etsiä sitä kohtaa, johon oli aiemmin jäänyt. Juuri tuo joustavuus ajankäytössä tekee MOOCeista käyttökelpoisen tavan oppia uusia asioita. Olen itse monimuoto-opiskelija ja näkisin, että monimuoto-opetuksessa MOOCeista olisi suuri hyöty. Opiskelijat voisivat suorittaa opintoja omaan tahtiinsa. Esimerkiksi yhteisöpedagogin tutkinnossa voitaisi MOOCeja hyödyntää monissa opintokokonaisuuksissa, joko koko kurssin kattavana suorituksena tai osana jotain opintokokonaisuutta. Omalla kurssillani on opiskelijoita melko laajalta alueelta ja MOOCien avulla voitaisi korvata lähiopetuksen tarvetta ja lähijaksojen aikana voitaisi aika käyttää esim. ryhmätöiden tekemiseen. Näenkin MOOCien käytön lisääntyvän tulevaisuudessa ainakin yhteisöpedagogin koulutuksessa.

Tekniset vaatimukset ja MOOCien suorittamisessa käytetyt laitteet

MOOCien suorittamiseen käytin omaa kannettavaa tietokonettani ja tablettia. Sekä Introduction to Marketing että Fundamentals of Project Management toimivat hyvin myös tabletissa. Sen sijaan MOOCia Fundamentals of Marketing Your Businessa Online tabletti ei jaksanut pyörittää, vaan siinä olevat videot kaatuivat kerta toisensa jälkeen. Samassa MOOCissa oli teknisiä ongelmia myös kannettavassa. Jostain syystä videot takkuilivat myös kannettavalta. Koitin kysyä vinkkejä myös Alisonin tekniseltä tuelta, mutta vastausta ei ole vieläkään kuulunut.

MOOCeihin osallistuminen ei vaatinut mielestäni suuria teknisiä taitoja. Toisin sanoen MOOCien suorittaminen Alisonin alustassa tuskin jää taidoista kiinni. Vaikkei kysessä ehkä olekaan tekninen vaatimus mainitsen sen kuitenkin tässä yhteydessä. Fundamentals of Project Management käsitteli projektien hallintaa IT-alalla ja kun alan sanasto on suomeksikin vierasta niin selvitytyminen englanninkielisestä opetusmateriaalista oli ajoittain haastavaa, mutta samalla mielenkiintoista. Ainakin sanavarastoon tuli paljon uusia englanninkielisiä sanoja.

Kommentit on suljettu.