Opinnot

Yhteisopintojakso

Distanssi järjestää syksyllä 2014 yhteisopintojakson Metropolian ja Humakin opiskelijoille. Opintojaksolla osallistutaan maailmalla käynnissäoleviin Mooc-kursseihin, jotka vastaavat sisällöiltään ammattikorkeakouluopintoja. Suoritettavat opinnot voivat vastata esimerkiksi rästiin jääneitä omia opintoja tai vapaavalinnaisia opintoja.

Opintojaksolla suoritetaan verkkoopintoja omaan tahtiin syksyn aikana. Opintojaksoon kuuluu kolme tapaamista, joista ensimmäinen pidetään Ke 8.10.2014 Klo 10:00 Metropolian toimipisteessä Hämeentie 153B. Kaksi muuta tapaamista pidetään kurssin kuluessa ja ensimmäisellä kerralla sovitaan pidetäänkö ne virtuaalisesti vai fyysisesti.

Suoritukseen kuuluu osallistuminen Distanssin tutkimukseen Mooc-alustoista. Opiskelijat arvioivat suorittamaansa Mooc-totetusta kolmella blogikirjoituksella kurssin aikana ja vastaavat lopuksi yhteiseen kyselyyn.

Aikataulu

Ensimmäisen lähipäivän ohjelma 8.10.14

Metropolia, Hämeentie 153 B, 4 krs, ATK-tila (soita ovikelloa)
Ke 8.10.14
klo 10.00 – 14.00 (sisältää 15min kahvi- ja 45min lounastauon)

Huom! Ennakkotehtävä täällä

Päivän aiheina mm.

  • Opintojakson sisällöt työskentelytavat.
  • MOOC-opiskelun idea
  • Mikä MOOC sopii omaan opintojaksoosi
  • MOOC-alustojen arviointityön esittely ja WordPress-julkaisujärjestelmän opettelu

HUOM! 14:15 – 16:15 Mahdollisuus omaan MOOC-työskentelyyn. Opintojakson vetäjät ovat käytettävissä.

Adobe Connect -etätapaaminen 23.10.2014

klo 10:00-12:00. Linkki näkyvissä FB ryhmässä päivää aikaisemmin.
http://humak.adobeconnect.com/distanssi/
Huom! Saavu paikalle klo 9.45 testaamaan, että ääni toimii. Ohjeistamme tuolloin kuinka toimia.
Adobe Connect on verkkoluento- ja koulutusjärjestelmä, jossa toimimme ilman kuvaa. Webbikameraa et siis tarvitse. Keskustelemme ja kirjoittamme (chat) webinaarin aikana. AC:ssä voi myös jakaa osallistujille näkyville tietokoneen näytön (esim. esitellä verkkosisältöä) tai Power Point / pdf -tiedoston.

Tarvitset tietokoneen, nettiyhteyden, mikrofoni+kuulokesetin

Luentomateriaalit
Luentokalvot

Adobe Connect (AC) -etätapaaminen 24.11.2014

klo 10:00-14:00. Linkki näkyvissä FB ryhmässä päivää aikaisemmin. Tarvitset tietokoneen, nettiyhteyden, mikrofoni+kuulokesetin

AC linkki: http://humak.adobeconnect.com/distanssi/
Huomioi, että saavut 9.45-10.00 välillä testaamaan äänitoiminnot kuntoon.

Sisältönä: opintojen edistyminen, mikä MOOCeissa on hauskaa? tai mikä tekee oppimisesta hauskaa? tapahtuuko tällaista? ja sitten virallisempaa: verkkoartikkelit, kokemustiedon keräämiskyselyyn vastaaminen.
Tuo oma aiheesi webinaariin. Mistä sinä haluat keskustella? mitä ilmiöitä tullut esille MOOCeissa jne.

AC varten osallistuja tarvitsee verkkoon kytketyn tietokoneen ja kuuloke-mikrofoni-laitteiston. Adobe Connect (AC) on verkkoluento- ja koulutusjärjestelmä, jossa toimimme pääsääntöisesti ilman kuvaa. Webbikameraa et siis tarvitse. Keskustelemme ja kirjoittamme (chat) webinaarin aikana. AC:ssä voi myös jakaa osallistujille näkyville tietokoneen näytön (esim. esitellä verkkosisältöä) tai Power Point / pdf -tiedoston.
Huom. tarvitset Flash Playeria tukevan selaimen Adobe Flash Player versio 11.2. tai uudempiFlash Player kannattaa päivittää. Joskin AC ehdottaa päivittämistä, mikäli käytössäsi on vanhentunut versio.. Viimeisimmän Flash Playerin voi ladata: http://get.adobe.com/flashplayer/

 

Tehtävät

Ennakkotehtävä: Liity opintojakson suljettuun Facebook-ryhmään. Esittäydy lyhyesti FB ryhmässä Distanssi etäopinnot 7.10.14 mennessä, kerro myös mitä kokemusta sinulla mahdollisesti on verkko-opinnoista, mooceista.

Tehtävä 1 23.10.14 mennessä: tee FB ryhmän tiedostoihin (luo asiakirja) henkilökohtainen oppimissuunnitelma syksylle loka-joulukuu 2914.

Nimeä asiakirja: Etunimi Sukunimi – Suunnitelmat

Sisältöä: Suoritettava kurssi esim. Web Science: How the Web is Changing the World

Alusta: esim.  Future Learn

Kurssin järjestäjä: esim. University of Southampton

Kesto: 6 viikkoa, 6.10.-16.11.2014

MOOCien arviointikirjoitukset

Opintojaksolla kirjoitetaan 3 verkkoartikkelia. Artikkeleissa arvioidaan käytettäviä MOOC-alustoja eri näkökulmasta. Aiheet ovat: MOOCin aloitus, tekniikka ja talous sekä pedagogiikka ja sisältö. Lue tarkemmat artikkelin kirjoitusohjeet ja vaaditut sisällöt täältä. Kirjoituksien deadline on Pe 28.11.2014.

 

MOOCeja tarjoavia tahoja

Lisää: http://blogit.metropolia.fi/tyoajassa/2014/08/28/mooc-ja-avoin-verkko-oppiminen/

Esimerkkejä MOOC-kursseista opintojaksolla suoritettavaksi

Tähän on listattu joukko esimerkkikursseja, joihin voit tutustua. Löytyykö listalta kurssi, joka vastaa opinnoistasi puuttuvaa suoritusta, tai olisiko mukana jokin muuten kiinnostava kokonaisuus, jonka haluaisit suorittaa? Luonnollisesti voit myös tutkia muutakin kurssitarjontaa ja ehdottaa sopivia sisältöjä.

Huom! Suorituksen hyväksyminen osaksi opintoja tapahtuu aina opintojakson vastuuopettajan tai tutor-opettajan kanssa yhteistyössä.

Community Work

Viestintä, markkinointi ja mediakulttuuri

Tietokoneet ja ohjelmointi

Graafinen suunnittelu, taidehistoria

Projektinhallinta

Mooc?

MOOC (Massive Open Online Course) tarkoittaa verkossa pidettävää kurssia, johon pääsääntöisesti kaikilla on vapaa pääsy ilman osallistumismaksua. Suurimpia järjestäjiä maailmalla ovat Coursera, edX. Kurssit ovat osallistujalle joustavia, eivätkä aikaan ja paikkaan sidottuja. Suomessa Mooc-opintoja on järjestetty Helsingin ylioposton tietojenkäsittelytieteen laitoksella. Nyt Mooceja järjestää myös Aalto yliopisto.