Alison.com käyttökokemuksia

Alisonin palvelussa MOOCien suorittaminen onnistui teknisestä näkökulmasta pienten alkuhankaluuksien jälkeen hyvin. Opetusmateriaalina toimivat videot latautuvat hyvin ja ovat tekniseltä toteutukseltaan riittävän tasokkaita.

Kurssia aloittaessani hankaluuksia aiheutti selainvalinta. Kirjauduin palveluun aluksi Safari-selaimella, mutta varsinaisen kurssin videoita ei Safarilla päässyt katsomaan. Selain ohjautui videolinkkiä avatessa syystä tai toisesta aina takaisin kurssin aloitussivulle.

Seuraava selainkokeilu oli Google Chrome. Videoita pääsi kyllä katsomaan Chromella, mutta jostakin syystä en saanut Chromen block pop-up -toimintoa toimimaan Alisonin palvelussa oikein. Käytännössä jokainen klikkaus minne tahansa sivustolla aiheutti aina joko uuden selainikkunan aukeamisen, ponnahdusikkunamainoksen ilmestymisen, tai parhaassa tapauksessa molemmat. Efekti oli todella ärsyttävä.

Safarin ja Chromen pettymysten jälkeen vaihdoin Firefoxiin. Firefoxilla palvelu toimikin kuin ajatus, ei tietoakaan pop-upeista tai sivuston navigaation toimintaongelmista.

Alisonin sivuston omien tietojen hallinta perustuu My Account -nimellä kulkevaan varsin perusmalliseen valikkoon, josta kuitenkin löytyy kaikki tarvittava. Valikosta löytyy käyttäjätietojen lisäksi lista suoritetuista ja kesken olevista kursseista, sekä vaihtoehdot oman käyttäjätilin päivittämisestä maksulliseen versioon, joka poistaa näkyvistä sivustolla vahvasti esillä olevat kaupalliset tiedotteet. 30€ poistaa mainokset opetusvideoiden alusta, 75€ hoitaa myös sivuston mainosbannerit näkymättömiin. Molemmat maksut pitävät tilin mainoksettomana vuoden ajan.

Toinen sivuston maksullinen palvelu on kurssitodistukset. Mikäli et kurssin suorittamisen jälkeen halua tyytyä esittelemään kurssitodistustasi sivuston käyttäjäprofiilista, voit tilata Alisonilta paperisen version hintaan 27€, tai kehystetyn mallin hintaan 37€. Tarjolla on myös kurssitodistus printattavana pdf-tiedostona hintaan 21€.

MOOC opetusmetodina tuntui toimivalta varsinkin oppisisältöjen ollessa varsin nettikeskeisiä. Oma opiskeluni liittyi verkkoviestintään ja markkinointiin, ja olikin näppärää kuunnella opetusta yhdessä selain tabissa, ja pitää samalla toisella selaimella tai tabeilla auki käsiteltäviin asioihin liittyviä sivustoja.

Alisonissa opiskelu on tekniseltä vaativuudeltaan varsin matalan kynnyksen toimintaa. Opetusvideot avautuvat selainikkunaan, samoin tehtävien dialogityylinen monivalintaikkuna. Kunhan selainvalinta on oikea ja asetukset kohdallaan, ei homman pitäisi olla juurikaan Youtube-videon etsimistä ja katsomista haastavampaa.

Käyttöalustoina testasin läppäriä ja tablettia, molemmilla homma toimi mukavasti. Kännykällä en tullut palvelua testanneeksi, mutta kuvittelisin ainakin opetusvideoiden katselemisen onnistuvan periaatteessa älypuhelimellakin ihan mukavasti. Kuulokkeet lienevät ainoa tarvittava lisävaruste jos ideana on ottaa kännykkäopiskelulla hyöty irti vaikkapa bussi-, tai junamatkasta.

Kommentit on suljettu.